Hej,
Välkomna till vår blogg!
I vår blogg kommer ni att kunna läsa olika typer av inlägg där syftet är att, på ett pedagogiskt sätt, förklara den tekniska delen med vårt jobb som ibland kan upplevas som komplicerat. Vi tänkte börja med ett ämne som ligger oss varmt om hjärtat, hur kan man återvinna energi?
Miljön är något vi på Climapac Stockholm tycker är väldigt viktigt och vi strävad alltid efter att jobba på det mest miljövänliga sättet.
Återvinning
Återvinning handlar om att lyckas ta tillvara på befintlig värme, det finns många olika typer av lösningar för detta. Oftast pratar man om att återvinna energi i byggnader, hur man till exempel lyckas hämta tillbaka den använda energin (värme) istället för att skicka ut den i atmosfären, eller hur kan vi utnyttja värmen som finns i våra berg.
Lukt ifrån ventilationen?
Du som bor i äldre byggnader känner säkert igen dig i att ventilationen ibland lämnar ifrån sig lukt vid morgon- eller kvällskvisten. Det är på grund av att den standardiserade systemlösningen för ventilationen såg ut på ett annat sätt tillbaka i tiden, då var det vanligare med antingen roterande värmeväxlare eller återluft.
Äldre återvinningsaggregat skickar oftast tillbaka en viss procent av den använda luften. Vilket innebär att en viss procent av grannens frånluft cirkulerar tillbaka till din tilluft. Är du bosatt i en nyare byggnad, eller om ni helt enkelt har en modernare återvinningslösning, så behöver du inte oroa dig över att få grannlägenhetens lukt eller luft in i ditt boende.
Modernare återvinningsaggregat
För att beskriva processen så enkelt som möjligt så kan vi säga att man använder sig utav en modernare variant av växlare, t ex korsvärmeväxlare. Växlarens grundläggande uppgift är att överföra energi från en sida till en annan (frånluft tilluft). Istället för att skicka ut energirik luft (20°) direkt ut i atmosfären så ser vi till att föra över så mycket energi vi kan till den lågtempererade uteluften, med hjälp av växlaren. Vi kyler alltså ner den varma luften samtidigt som vi värmer den kalla luften.
Ett vanligt exempel är att man skickar ut ca 5-7° i frånluften istället för 20 ° eftersom att vi i detta fall överfört energin till tilluften som vi skickar in i huset. Alltså får vi en föruppvärmd tilluft på ca 17° istället för 0°.
1. Frånluft
2. Uteluft
Bilden ovan ska illustrera ”växlarens” funktion. (Värme = energi)
Vi överför alltså energin från ledning 1 till ledning 2. På det viset återvinner man energi i våra hus. Detta är väldigt enkelt förklarat men principen är den samma. Detta medför vi lyckats återvinna 17° i energi och på så vis bara behöver värma upp 17° till 20° istället för 0° till 20°. Bra för både plånboken och miljön! Principen är simpel och den är likadan oavsett om man pratar om att återvinna ventilation, värmeenergi från berg, vatten eller liknande. Det handlar om att lyckas använda energin som vi redan har till att värma upp annan energi.
Sammanfattning
Man tar alltså tillvara på befintlig värmeenergi från en sida för att därefter överföra det till en annan, till exempel uteluft som vi sedan använder som tilluft för våra lägenheter. Istället för att använda frånluften (använd luft) till att underhålla huset med värme så använder vi ny och fräsch luft från naturen som vi värmer med hjälp av frånluften. I och med att vi använder frånluften till att förvärma den svala uteluften så tjänar vi differensen som blir mellan den förvärmda tilluft och uteluften.
Lämna ett svar